Syyskuun kriittinen pyöräretki

Helsingin Polkupyöräilijät ja Helsingin seudun Maan ystävät toteuttavat yhdessä joka kuukausi pyörämielenosoituksen, joka ottaa kantaa retken muodossa niihin Helsingin ajoväyliin, joissa pyöräilijät on otettu huonoiten huomioon. Iso ryhmä pyöräilijöitä sulkee matkan aikana ajoväylän ja jokaisella retkellä on kohteena jokin tieosuus, jonka suunnitteluvaiheessa pyöräilijät on jätetty tyystin huomioimatta.

Syyskuun kriittinen pyöräretki suuntautui Hakamäentielle, josta järjestäjät kirjoittivat seuraavaa:

Hakamäentie on poikittaisväylä, joka kulkee Koskelantien ja Vihdintien välillä. Vuosina 2006-2009 Tiehallinto toteutti massiivisen hankkeen autoilun sujuvoittamiseksi: Hakamäentien totaalisen remontin.
Remontin myötä Hakamäentie paisui moottoritieksi keskelle kaupunkia. Tämä lukuisten eritasoliittymien ja siltojen järkäle rakennettiin täysin autoilun sujuvuuden ehdoilla. Pyöräilyä “sujuvoitettiin” ja pyöräilyn turvallisuutta “parannettiin” siirtämällä pyöräilijät mutkaisille ja mäkisille kiertoreiteille alikulkusokkeloihin pois autoilun tieltä. Pyöräteiden yhteyteen jätettiin vaarallisia näkemäesteitä. Parannukset tehtiin pyöräilijöiltä kysymättä.

Kriittiselle pyöräretkelle osallistui tällä kertaa vähän alle pari sataa pyöräilijää. Mukana oli tavallisten pyörien lisäksi muun muassa nojapyöriä, katettuja ja kattamattomia sekä erilaisia rahtikäyttöön soveltuvia pyöriä. Sää oli mitä mainioin ja joidenkin tarakalla olleet stereot rytmittivät polkemista.